Last update 10-10-2005

  > Kite Aerial Photography- KAP
Florence
> Sode Dako / Kimono kite - 173 pictures


Kimono / Sode Dako vlieger

The ultimate light wind KAP Kite   > English


Kimono 2
De Kimono vlieger (ook wel Sode Dako vlieger genoemd) is bij uitstek geschikt voor vlieger-luchtfotografie.
De vlieger staat zeer stabiel in de lucht, zelfs bij weinig wind.
Zelfs in die omstandigheden is de trekkracht groot en daarbij komt het gunstige effect dat de vlieger ook nog onder een erg steile hoek in de lucht 'staat', iets wat voor het liften van een fotocamera zeer gunstig is. Het 'Uit de hand' oplaten en weer inhalen gaat met deze vlieger eenvoudig.

Ik heb deze vlieger voor het eerst op een vliegerfeest in Almere gezien. Janneke Groen had een paar prachtige Kimono- Sode Dako vliegers gemaakt. (zie voorbeelden) Janneke Groen). Ze had echter alleen maar een kleinere uitvoering gemaakt van de kimono. Waarom? De trekkracht voor haar was bij de grotere exemplaar te heftig. Op dit vliegerfeest stond weinig wind en haar vlieger stond als enige in de lucht. De trekkracht, ondanks de geringe wind, was aanzienlijk. Ik schat dat die vlieger ca. 1,5 meter hoog was.
Door de kenmerken trekkracht bij weinig wind en steile hellingshoek had voor mij voldoende aantrekkingskracht om eens deze vlieger te gaan bouwen, zeker voor het doel luchtfotografie.

De Kimono's, die ik nu voor luchtfotografie gebruik, hebben een oppervlak van bijna 3m2 .
De vlieger is betrekkelijk eenvoudig te maken en zeer geschikt om het te decoreren.

De buiging van de liggers en het bollen van het spinnaker maakt de Kimono zo onstzettend stabiel, een staart zou niet nodig zijn. Ik pas wel een staart toe omdat ik dat mooi vind en en praktisch is. Ik kan aan de reactie van staart gemakkelijker wind-omstandigheden boven in de lucht beoordelen.


kimono in de lucht
Bouwbeschrijving en maatvoering van deze vlieger

Zoals al eerder genoemd, met een klein beetje ervaring is de vlieger eenvoudig te maken.
Deze maatvoering is een mix van wat ik gevonden heb in het tijdschrift 'Vlieger', uit het boek 'Vliegers' van David Pelham en op diverse sites via het internet. Zie ook de reactie van Cor op deze bouwbeschrijving.

> Kijk hier voor meer informatie over de bouwbeschrijving en maatvoering van deze vlieger
> Reactie en ervaring op Kimono tekening door Cor
> Experience Kimono plan by Kelvin Wood


Voorbeelden van Kimono's op internet

Op internet heb ik op diverse sites in totaal meer dan honderd Kimono vliegers gevonden, vaak met prachtige designs.
je kan ze hier bekijken


kimono links

      

Vlieger luchtfotografie (KAP)

Kijk hier voor foto's van mijn apparatuur en wat resultaten van mijn luchtfotografie o.a. van het strand in de buurt van strandpaviljoen De Kwartel in Den Haag en foto's van Kijkduin.Heb je opmerkingen of meer Kimono voorbeelden op het internet gevonden, laat me het via de mail weten.


EnglishKimono or Sode Dako kite


The trailing edge of the Kimono is straight in middle which means you can easily setup the kite for a 'high-start' launch in light wind. The Kimono can also be launched from your hand. It will fly stable even at lower altitudes and it doesn't need a tail. For all it's size this kite is easy to handle without the need of an assistant. The kite soars like a Delta at a low angle of attack or drags like a Sanjo.

> Kite Aerial Photography (KAP)

> Kimono / Sode Dako Plan

> 160 Kimono / Sode Dako pictures and links


kimono links